Wedstrijdpagina

Het hele jaar door zwemmen bij ZZG de Boskikkers  

Ook in wedstrijden!


Wat is wedstrijdzwemmen?

Bij de zwemclub ZZG de Boskikkers kun je ook deelnemen aan wedstrijden. Die wedstrijden zwem je dan tegen andere zwemclubs uit de regio. Het gaat bij wedstrijden om de gezwommen tijd. Voor de jongere kinderen (vanaf diploma C) gaat het om 25 meter afstanden. Voor kinderen die ouder zijn dan 9 jaar komt er eerst 25 meter bij. Hoe ouder je wordt, des te zwaarder de wedstrijd. En hoe langer de afstand. Het leukste is natuurlijk de estafette.

Voor wedstrijdzwemmen moet je je opgeven!

Je zwemt in je eigen leeftijdsklasse (van 2 jaar). Als je aan wedstrijden mee wilt doen krijg je van de zwembond een startnummer. Dat geeft je het recht om mee te doen aan wedstrijden. Als je het een keer wilt proberen vraag dan aan de trainer of je een keer mee mag doen aan een wedstrijd. Of doe mee aan een wedstrijd binnen de club. Dat gaat net zo als bij echte wedstrijden. Wil je vaker meedoen dan moet je dat doorgeven.

Voor een wedstrijd wordt je uitgenodigd

Er zijn nu ongeveer 30 zwemmers die aan wedstrijden meedoen. Per wedstrijd doen er ongeveer 15 tot 25 zwemmers van de vereniging mee. Dus niet iedereen krijgt altijd een uitnodiging! Er zijn ongeveer 30 wedstrijden in een jaar. Voor een wedstrijd wordt je (ongeveer twee weken van te voren) uitgenodigd via de mail (van tc@zzgdeboskikkers.nl). Kun je niet? Meld je dan tijdig af! De wedstrijden zijn meestal op de zaterdagmiddag. De inschrijving van de wedstrijd regelt de Technische Commissie (TC). De TC houdt ook je tijden bij. De meeste zwemmers proberen bij elke wedstrijd hun PR te verbeteren! En dat lukt ze erg vaak. Als ze tenminste goed trainen. Op de site staan onder agenda alle wedstrijden al ingepland, noteer ze alvast in je agenda (hou je vrij voor de D wedstrijden!)

Soorten wedstrijden

ZZG de Boskikkers doen aan diverse soorten wedstrijden mee. Hieronder zetten we ze even op een rij:

KNZB districtscompetitie

We komen uit in de districtscompetitie (D2 klasse). Daar zwemmen we voor punten. Na 5 wedstrijden in het winterseizoen worden alle punten van alle Noordelijke zwemclubs opgeteld. Je kunt als vereniging promoveren of degraderen. Het wedstrijdprogramma is wat langer (2,5 uur) en pittig maar het geeft ook veel voldoening als je merkt dat je ook langere nummers aankan. Als je twee keer per week traint moet je dit kunnen. Overleg met je trainer!

Sportwedstrijden

Ook doen we mee aan Sportwedstrijden. In de winter vijf wedstrijden tegen clubs uit de buurt. In de zomer zwemmen we vier sportwedstrijden tegen verschillende Drentse clubs. De drie winnaars per leeftijdsklasse krijgen een mooie medaille. Bij de Sportwedstrijden gaat het er wat gemoedelijker aan toe en de afstanden zijn korter. Ze duren ongeveer 2-2½ uur. ‘s-Zomers proberen we zo veel mogelijk buiten te zwemmen. Als je een keer per week traint kan je prima meedoen.

DHTM, Drentse Honderd en Tweehonderd Meter & LAC

Deze wedstrijden zijn voor gevorderde zwemmers, die niet opzien tegen een metertje mee. We zwemmen samen met andere Drentse clubs, de wedstrijden zijn bedoeld om je PR te verbeteren. Er zijn geen medailles.

Kringwedstrijden, –kampioenschappen en -sprintwedstrijd,

Zwemmers die een door de KNZB opgestelde limiet halen of er dichtbij zitten mogen jaarlijks meedoen aan een paar kampioenswedstrijden van de Kring Drenthe.

Speciale wedstrijden

En we doen soms mee aan speciale wedstrijden in open water, marathons, toernooien of 1-uurestafettes. Ook zijn er enkele zwemmers die masterwedstrijden en limietwedstrijden zwemmen op eigen verzoek (Na overleg met de TC). En er zijn interne wedstrijden zoals de clubkampioenschappen en recordwedstrijden in onze eigen zwembaden.

Zwemmen is ook een teamsport!

Je gaat als team naar een wedstrijd. We verzamelen in Rolde bij het oude Gemeentehuis/de molen en we rijden gezamenlijk met enkele ouders naar het zwembad. In Gieten vertrekken we bij het Gemeentehuis aldaar. Kun je een keer niet vanaf de vertrekplaats mee, meldt dit dan tijdig aan de TC (en niet aan medezwemmers of trainers). Een team wordt begeleid door meestal twee ploegleiders en/of trainers. Zij regelen het papierwerk, houden toezicht en coachen. Bij wedstrijden in Rolde of Gieten ga je op eigen gelegenheid. Meld je wel altijd een halfuur voor de wedstrijd bij de ploegleiding. In het zwembad mag je best even naar de tribune naar je supporters maar je blijft wel bij de groep en de ploegleider. En tenslotte plezier met elkaar staat voorop! Maar we willen natuurlijk wel winnen, zo zijn we ook wel weer!

Onze afspraken over afmelden bij ZZG de Boskikkers op een rij:

We nodigen je uit per mail, zorg dat we altijd je actuele mailadres hebben. Kun je niet? In de uitnodiging staat de uiterste afmelddatum – meestal een week voor de wedstrijd. Maar liever hebben we dat je zo snel mogelijk een mailtje stuurt. Word je ziek vlak voor de wedstrijd, meld dit dan per mail of telefoon voor vrijdagavond 19.00 uur. Niet afmelden via trainers of andere zwemmers. Zorg altijd dat je op tijd bent. Een halfuur voor de wedstrijd!

In de agenda hebben we de data van de D competitie al vroeg doorgegeven. Omdat voor D wedstrijden de compleetheid van het team heel belangrijk is gaan we er van uit dat een afmelding een uitzondering is! Anders zakken we snel in de stand! En we willen graag op dit niveau blijven zwemmen!

Clubkleding

We hebben sinds het voorjaar van 2013 nieuwe clubkleding, voor alle wedstrijdzwemmers. Broek, shirt en zwemtas zijn verplicht aan te schaffen voor wedstrijdzwemmers, het trainingspak is een keuze. Er wordt van je verwacht dat je de clubkleding bij alle wedstrijden draagt en bij je hebt.

Zwemkleding

Let op. De zwempakkengekte gaat ook ons niet voorbij. Vanaf 1 januari 2010 heeft de KNZB de regels voor de competitie aangescherpt. Koop een badpak dat de schouders niet bedekt en niet verder tot de knieën gaat. Speel helemaal op zeker door een badpak te kiezen dat de rug niet bedekt en tot de heup gaat. Voor jongens: ook tot de knie en op zeker: een gewone zwembroek. Een bermuda is uiteraard niet toegestaan. Zorg ook altijd voor een goede zwembril. Ze zijn ook op sterkte te krijgen (zie ook zwemwinkel.nl)

Kleding en Voeding

Na het inzwemmen moet je vaak wachten tot je serie. Zorg dat je niet koud wordt en doe je shirt en een trainingsbroek aan. Sta ook altijd op slippers. Zo trekt de kou niet op en blijft je beenslag op orde! Neem minimaal twee handdoeken mee. Zorg ook voor voldoende drinken en eten. Daarvoor hebben we de volgende tips: Eet geen zware, vette maaltijd vlak voor een wedstrijd. Het is vaak erg warm tijdens een wedstrijd en je levert een flinke inspanning, zorg daarom voor voldoende drinken, geen koolzuurhoudende frisdrank – wel sportdrank, vruchtensap of ranja. Alcohol is bij ons uit den boze! Neem geen chips mee, wat snoep of druivensuiker is oké. Ook is het goed om brood, krentenbollen, mueslirepen of fruit mee te nemen. Je kunt na een gezwommen serie het beste iets eten en drinken.

Vervoer: oproep!

Tot nu toe regelen we vanuit de vereniging geen vervoer. Over het algemeen komen we er wel uit. De ouders van de jongere zwemmertjes gaan wat vaker mee. Dat is normaal. De laatste tijd zijn het wel vaak dezelfde ouders die rijden. We willen graag dat de ouders van de wat oudere zwemmers ook eens rijden. Vooral de D selectie is gemiddeld wat ouder. Probeer daar onderling wat te regelen en kom niet op de bonnefooi aanfietsen!

 


Wedstrijden worden mogelijke gemaakt door vrijwilligers

 

Wij kunnen niet zonder KNZB officials. We zijn dan ook heel blij met ze. Wilt u ook gediplomeerd tijd klokken of meer? Dat kan in vier avonden! Naast het klokken wordt u ook ingewijd in de wedstrijdreglementen en de zwemslagen. Per jaar wordt u minimaal 5x keer uitgenodigd voor wedstrijden. Als u dat wilt vergoeden wij de chronometer.

Belangstelling? Neem contact op met Andries Visser.